Hoppa till innehåll

Visst skapar pandemin en hel del utmaningar och osäkerhet. Men vår uppgift – min uppgift – är att skapa möjligheter.

Jag erkänner gärna att jag varit bekymrad över utvecklingen sedan pandemin slog till i våras. För egen del har exempelvis en stängd landgräns till Norge – NORGE! – varit en helt galen och världsfrånvänd tanke. Att vi behövt isolera oss från varandra, och inte minst från våra äldre har varit på flera plan provocerande, även för mig som gillar personliga möten.

Men världen blir inte bättre av att vi gräver ner oss i dystra tankar och problem. Vår uppgift – min uppgift – är att se möjligheter, att ändra de förutsättningar som inte fungerar och vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen.

I samband med vårt strategiarbete och vårt namnbyte för ett och ett halvt år sedan tog vi fram värderingar för sektorn, liksom ordmoln för att kunna utveckla resonemangen kring våra värderingar. Ett av orden vi ville förknippas med var ”utvecklingsoptimister”. Det ordet knöt vi till bland annat ”framåtblickande”, ”framtidstro”, ”lösningsorienterade”, ”möjlighetsfokuserade” och ”samhällsutvecklare”.

Det är ord som vi – jag – behöver ta med oss in i hösten.

Pandemin sätter nya gränser och ramar, precis som klimatfrågan har gjort. Både pandemin och klimatfrågan behöver tas på största allvar: ingen av dessa är direkt peppiga och roliga. Men båda blir bättre av ett lösningsfokus, inte ett problemfokus. I båda fallen har vi i vår sektor väldigt mycket att bidra med för att hitta lösningarna.

Världen har nog med dysterkvistar. Jag ska inte vara en av dem.

*

I helgen blir det ännu mer Småland. Nu ska nya skogsfastigheter inspekteras. Men jag kommer också att ladda för den styrelsedag vi har nästa vecka, som blir startskottet för planeringen av både höstens arbete och verksamhetsplanen 2021. Jag lovar inget, men jag hoppas att den blir både ”framåtblickande” och ”lösningsorienterad”.

Trevlig helg!

/magnus