Hoppa till innehåll

Hur kommer våra städer att påverkas av pandemin? Det är nog upp till oss alla.

Pandemin är en kraft långt större än bara det medicinska. Konsekvenserna för resande, umgänge, arbete, livsmiljöer, global utveckling och mycket annat har varit och är stora.

Bland mega-trenderna har vi tidigare pratat mycket om både hållbarhet, digitalisering, globalisering och urbanisering. Det ska mycket till att dessa ska blekna bort.

Men även dessa har fått en ny prägel och hamnat i nytt ljus under pandemin – och sannolikt påverkats även på sikt.

Stadsutveckling och urbanisering är frågor som många av våra medlemmar jobbar nära. Om vår tanke om staden ändras kommer även planering och design av våra städer att behöva ändras.

Just nu uppmanas vi att inte åka kollektivt och att arbeta hemma om vi kan. Restauranger och teatrar, som utgör självklara komponenter i en stads ekosystem, har fått stora bekymmer.

På kort sikt måste vi bidra till att minska smittspridningen, självfallet. Men när vi sakta kan lämna Corona-pandemin bakom oss behöver vi tänka till.

Jag tror personligen att vi behöver vara uppmärksamma på två saker framöver.
För det första att var och en av oss, oavsett om vi bara fattar beslut om våra egna vanor eller om vi har mandat att påverka hela organisationer, så gäller det att ta ansvar för mer än bara sig själv. Vi är alla en del av ett samhälle och vi formar gemensamt hur det samhället utvecklas.

Vill vi exempelvis ha levande städer och stadskärnor kan vi alla bidra till det.

Vill vi ha städer som vi både vill bo i och promenera i så kan vi alla göra skillnad för att det ska förbli så.

Trygghet och säkerhet är frågor som knappast kan delegeras till ordningsmakten ensamt att hantera.

För det andra behöver vi mer än någonsin som rådgivare och experter kliva fram och bidra till debatt och en klok diskussion om hur städerna ska utvecklas. Vi vet självfallet inte hur utvecklingen kommer att bli. Men det vi vet är att den bästa kunskapen om samhällsutveckling i stort och smått finns i våra medlemsföretag. Det intellektuella ledarskapet behöver vi bidra till ännu mer framöver.

Jag utesluter inte alls att våra städer framöver kommer att bli än mer vitala och kreativa motorer för samhällsutveckling och näringslivsutveckling. Men vägen dit behöver fler goda krafter.

Och politiker och andra behöver ännu mer goda råd från landets bästa experter.

*

I helgen ska jag lösa in en av mina födelsedagspresenter från i somras: en akvarellkurs. Från morgon till kväll ska jag försöka ägna mig åt vatten och hav. Det ska sannerligen bli spännande.

Trevlig helg.

/magnus