Hoppa till innehåll

Häng på låset hos CSN för omställnings­studiestöd

Den 1 oktober blev det möjligt att söka omställningsstudiestöd för yrkesverksamma som vill stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Reformen har blivit både en succé och ett fiasko.  

En succé genom att anstormningen av studiebenägna har överraskat och gett 27 000 ansökningar till i slutet av januari. Prognosen var 5 000 ansökningar. 

Men ett fiasko i och med att väntan på beslut har blivit mycket lång. Endast 650 personer, eller fem om dagen, har hittills beviljats omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2023 och för väldigt många innebär de långa handläggningstiderna att de inte kommer att kunna studera i vår. 

Kaoset har gjort att Innovationsföretagen nu råder den som vill plugga i höst att redan nu ta kontakt med sin omställningsorganisation för att få råd och stöd att hitta en utbildning som stärker ens ställning på arbetsmarknaden. Men också att skicka in ansökan om studiemedel direkt till CSN den 1 april, även om man inte hunnit få det obligatoriska yttrandet från sin omställningsorganisation.

CSN kör först till kvarn. Rakt av. Vill man plugga i höst gäller det att hänga på låset den 1 april med sin ansökan och det går bra att komplettera i efterhand, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen.

När den första ansökningsomgången öppnade i oktober kom det in 5 000 ansökningar på tre dagar. Det innebär att den som är sen med ansökan snabbt förlorar värdefull kötid och riskerar dels att bli utan studiemedel då potten är begränsad, dels att inte få besked förrän långt in på terminen.

– Det är försvinnande få av de som har hunnit jobba 10-20 år, gjort karriär och bildat familj som kan riska ett halvårs lön i väntan på besked. Då är det rimligare att skjuta på studierna, säger Joakim Bourelius. 

I grund och botten är Innovationsföretagen mycket positiva till det nya omställningsstudiestödet som öppnar för fler att mitt i livet plugga upp till 44 veckor på heltid. Villkoret är att man ska stärka sin ställning på arbetsmarknaden och bland annat jobbat minst 8 av de senaste 14 åren. Det finns dock alltså mycket kvar att göra för att omställningsstudiestödet ska bli den boost för Sveriges konkurrenskraft som det skulle kunna bli.  

Vill man plugga i höst gäller det att hänga på låset den 1 april med sin ansökan.

Joakim Bourelius, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen.

– Det mesta tyder på att vi har en tuff ekonomisk resa framför oss och då är omställningsstudiestödet en möjlighet för enskilda medarbetare att göra sig mer attraktiva på arbetsmarknaden. Så många som möjligt borde få chansen till det. Därför behövs det mer resurser redan till höstterminen 2023 och att ansökningen till omställningsstudiestödet styrs upp så att kompletta ansökningar med en kvalitetsstämpel från till exempel TRR får gå före i kön, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen. 

Innovationsföretagen vill nu se både regeländringar för att korta ned väntetiderna och att mer pengar skjuts till redan till våren för att fler ska kunna ta chansen och utbilda sig i den väntade lågkonjunkturen: 

  • Nya regler bör införas för hanteringen av ansökningar om omställningsstudiestöd. Kompletta ansökningar som kommer till CSN via en omställningsorganisation bör prioriteras. 
  • Regeringen bör tillföra mer pengar till omställningsstudiestödet redan i tilläggsbudgeten i vår. Detta skulle säkra reformen, ta vara på det stora intresset till vidareutbildning och vara ett verktyg för att minska antalet varsel i den väntade ekonomiska nedgången. 
  • Regeringen bör tillföra CSN tillfälliga resurser redan i vårens ändringsbudget för att kunna anställa fler handläggare och pressa ned tillståndstiderna. 

Men vad ska man läsa för att få ut det mesta av de 44 veckors heltidsstudier som man har rätt till? 

– För det första så måste man ju inte läsa ett helt år på heltid. För de allra flesta passar det nog bättre att läsa kortare kurser på deltid och på distans. Och varför då inte passa på att vässa sig inom hållbarhetsområdet, digitalisering eller management? Det är tre områden som företagen pekar ut som viktiga för framtidens rekryteringar, säger Joakim Bourelius.