Hoppa till innehåll
Ingen har nog missat att årets upplaga av politikerveckan i Almedalen pågår just nu. Arkitekt- och ingenjörsföretag har synts mer än någonsin.

För oss som gillar politik och samhällsdebatt är Almedalen ett måste. Det må vara lite brokigt, ibland lite perifera frågor, ibland lite för mycket party och känsla av firmafest, men för det mesta är det bara fantastiskt, berikande, utvecklande och lärorikt.

Tre reflektioner från årets Almedalen.

För det första. Svenska Teknik&Designföretagen har såklart varit på plats och ordnat egna aktiviteter och deltagit i andras. Vi har lyft forsknings- och utvecklingsfrågorna, vi har pratat om hur vi kommunicerar samhällsnytta, vi har ordnat en arkitekturvandring med stadsarkitekten i Visby och haft en lång rad viktiga och värdefulla möten. Tillsammans med flera andra organisationer har vi även uppmärksammat betaltidsfrågan: nu är den frivilliga koden på plats och det är dags att gå från ord till handling.

Jag är överlag mycket nöjd med våra insatser, även om vi självfallet alltid vill nå fler, lyfta fler frågor och höras ännu mer i ”bruset”. Men Almedalen är mycket viktigt för en organisation som vår.

Den andra reflektionen rör branschens synlighet i stort. Våra medlemmar syns överallt, både i egna aktiviteter och i andras. Många seminarier hade inte kunnat arrangeras alls om inte våra medlemmar hade stått för undersökningar, analyser eller underlag. Plus att våra medlemmar i allt större grad deltar i debatter hos andra.

Vi vet att vårt kunnande, oavsett om det gäller samhällsanalyser, stadsutveckling, digitalisering, infrastruktur eller produktutveckling är helt avgörande för näringsliv och samhälle. Men det gör mig ändå stolt och glad att se våra duktiga ingenjörer och arkitekter (och andra yrkeskategorier, såklart) i paneler, debatter och rundabordssamtal. Det är en utveckling som vi garanterat kommer att få se mer av framöver.

För det tredje. Almedalen 2018 präglas självfallet väldigt mycket av valåret. Det finns en viss spänning, möjligen nervositet och kanske en viss förväntan på vad som komma skall. Denna blogg lämpar sig inte för några djupare partipolitiska analyser. Men jag är orolig för att valrörelsen riskerar att tappa bort viktiga frågor för näringsliv och samhällsutveckling, när några få symbolfrågor tar mer eller mindre allt utrymme i debatten. Jag hade exempelvis gärna sett att fler partiledare hade lyft frågor om infrastrukturens betydelse eller tjänstesektorns roll för näringslivet. Något ord om hållbara och växande städer, hade varit på sin plats. Några tankar om det livslånga lärandet, kanske. Därtill: jag är orolig för att vi efter valet har en mycket svårt parlamentariskt läge. Näringslivet behöver en stabil regering av landet. Efter valet hoppas jag att alla goda krafter bidrar till att skapa en regering som fortsätter att utveckla samhället på ett klokt sätt.

Men detta ber jag att få återkomma till efter den 9 september.

*

På lördag åker jag hem igen till fastlandet efter en intensiv vecka på Gotland. Semestern tar vid. Årets ledighet tillbringas i Stockholm, i Småland och i Bohuslän. Plus att jag avslutar med några dagars tågluffande i södra Europa innan jobbet tar vid igen i augusti.

Jag vet att många av er har haft ett arbetsamt år med mycket att göra. Låt sommaren innebära lite återhämtning och reflektion.

Ett enda råd: läs en bok. Det är du värd.

Trevlig sommar!