Hoppa till innehåll

Vad kan det betyda för vetenskap och innovation om både förmågan och viljan att ta till sig evidens minskar i samhället? Filosofen och författaren Åsa Wikforss diskuterar utmaningarna med Magnus Höij, förbundsdirektör för branschorganisationen Innovationsföretagen.

 

På senare tid har man börjat prata om ”fakta- eller kunskapsresistens” i samhället, vad innebär det?

Åsa: Det handlar om att inte vilja ta till sig information, att slå ifrån sig evidens helt enkelt. Vissa övertygelser kan bli centrala för en viss kulturell, politisk eller ideologisk identitet, och blir då väldigt svåra att släppa även om forskningen visar att de är falska eller ogrundade. Det låter som ett medvetet val men det behöver det inte alltid vara.

Magnus: Ja, jag tycker det är intressant hur mycket psykologi spelar in i vår syn på kunskap och fakta, där det kan handla om reflexer och invanda mönster som vi inte alltid är medvetna om. Att fördomar och bias kan grundas i samma resonemang från reptilhjärnan som när vi blir rädda för en spindel.

Läs hela artikeln i DN här.