Hoppa till innehåll
Årets julklapp 2016 var VR (Virtual Reality)-glasögon. Trots den utmärkelsen är det fortfarande ovanligt med VR-lösningar i våra hem och på våra arbetsplatser. Teknikutvecklingen går dock fort fram och förekomsten av VR i vårt samhälle ökar. För att inspirera kring möjligheterna som den nya tekniken erbjuder anordnade Innovationsföretagen ett frukostseminarium tillsammans med Unga innovatörer, Vobling och Fabriken.

– Unga innovatörer arbetar för att ta vara på ungas kreativitet och nyfikenhet. I en allt mer föränderlig värld behövs inte enbart den klassiska kunskapen. Det behövs även innovativa förmågor, så som kreativt tänkande, samarbete och problemlösning, säger Mikael Ritsfalk, partneransvarig hos Unga innovatörer.

De här förmågorna vill föreningen stärka hos unga, bland annat genom att förse Sveriges skolor med utbildningsmaterial samt anordna Sveriges största innovationstävling för unga. Bland Innovationsföretagens medlemsföretag finns det en stor efterfrågan på just dessa egenskaper.

– Våra medlemmar utvecklar morgondagens tekniska och affärsmässiga lösningar. För det krävs det att unga kommer ut i arbetslivet både med traditionella baskunskaper och kunskaper i att samarbeta och att tänka nytt. Här har Unga innovatörer en stor möjlighet att bidra, säger Magnus Höij, förbundsdirektör Innovationsföretagen.

På seminariet presenterade Fredrik Frank, senior director hos Vobling, innovativa affärslösningar som använder sig av Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR). Alltifrån sociala nätverk som Meta (tidigare Facebook) som vill använda sig av VR-tekniken för att utveckla morgondagens sociala medier, till brandsäkerhetsföretag som lär ut hur man ska hantera bränder. För olika typer av säkerhetsföretag har VR inneburit en möjlighet att låta människor öva på farliga situationer utan att faktiskt utsätta sig för faran.

Presentationerna följdes av samtal som leddes av Innovationsföretagens förbundsdirektör Magnus Höij.