Hoppa till innehåll

Coronaviruset kan få stora konsekvenser. Mycket står på spel.

Börser rasar, sjukvården går på knäna, matbutiker töms på pasta och handsprit. Konsekvenserna av coronaviruset är redan enorma och kan komma att få större konsekvenser framöver. Hur vi kommer till rätta med detta vet jag självfallet inte, även om det alltid är klokt att lita på experter och sakkunniga. Däremot har vi på Innovationsföretagen arbete igång på flera fronter för att stötta och bidra till våra medlemmar.

För det första: våra arbetsrättsjurister och rådgivare stöttar hela tiden i frågor som rör era medarbetare, oavsett om det gäller justeringar av arbetsstyrkan eller arbetsmiljöfrågor.

För det andra: våra näringspolitiska experter, både på vårt förbund och inom Almega och Svenskt Näringsliv, har en tät dialog med politiker, myndigheter och andra beslutsfattare för att säkerställa att våra gemensamma institutioner gör vad de kan för att lindra effekterna av den dramatiska utvecklingen.

En hel del av de förslag vi presenterat har också politiken redan agerat på, men mer lär behövas. Följ utvecklingen på vår hemsida, på Almegas hemsida och i Arbetsgivarguiden.

Men en extra angelägen fråga i det här läget är att politiken bidrar till att stödja hela näringslivet. Våra medlemmar är inte sällan viktiga underleverantörer till industrin, med fokus på innovation, utveckling och design. Det partnerskap som behövs mellan stora industriella aktörer och viktiga partners i teknik- och designkunnande kan ställas på stora prov, om marknader börjar gunga.

Jag förväntar mig att industrin värdesätter sina partners också i dessa tider: att man hedrar ingångna avtal, att långsiktighet och ansvar står i fokus.

Men ännu mer räknar jag med att politiken ser och förstår det nya näringslivets arbetssätt, med de många specialistbolagens unika situation och förmåga. Där tjänsteföretag, teknikutvecklingsbolag och IT-specialister inte lämnas åt sitt öde, när dessa alltmer utgör ryggraden i det moderna näringslivet. Om vi hamnar i ett läge där industrin bromsar in måste politiken förstå hela näringslivets utmaningar. Sverige är idag en tjänstenation. Det måste vara ett ledord även när extraordinära insatser för näringslivet görs.

*

Sedan finns det massor av annat som bör sägas, men låt mig skicka med tre konkreta råd:

1) Bli digital. Möten behöver inte blåsas av. Skype, Zoom, Teams och många andra verktyg kan bidra till att jobbet rullar på, även om det sker framför en skärm.

2) Var generös. Vi behöver mer omtanke, mer empati i dessa tider. Panikåtgärder kommer inte att lösa den här krisen. Heller.

3) Jobba på. Är du frisk och har en uppgift att göra så stanna inte upp. Nu, mer än någonsin, behövs det hjul som snurrar, tankar som tänks, projekt som dras igång. Mycket saktar in just nu, men allt får inte stanna. Det finns väldigt mycket som behöver göras. Du behövs i det arbetet.

*

I helgen blir det 50-årskalas, där vi ska fira en god vän som fyllt år. Rena händer, såklart, men också ett bra tillfälle att försöka se glädjeämnen och fira lite i en mycket märklig tid.

Trevlig helg!

Magnus Höij, förbundsdirektör