Hoppa till innehåll
kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning

Det är en ständig utmaning för svenska innovations­företag att få tag på kvalificerade medarbetare som gör det möjligt att ta fram de nya lösningar som kunderna och samhället behöver, oavsett om det handlar om nya vägar, byggnader eller produkt­utveckling.

Vi driver arbetet för att frågan ska få större utrymme i samhällsdebatten och för att rätt förutsättningar ska finnas för branschen. De ingenjörer som examineras från svenska lärosäten räcker inte till och nu krävs det åtgärder. Dels för att säkerställa att fler ingenjörer kan ta sin examen och dels för att korta de mycket långa tillståndstiderna för arbetstillstånd hos Migrationsverket så att fler globala talanger väljer att flytta till Sverige och bidra till vårt lands utveckling.

På den här sidan kan du läsa mer om hur vi arbetar med frågan. Längst ned hittar du även Röster från branschen där våra medlems­företag vittnar om hur Migrationsverkets byråkrati försvårar rekryteringen av globala talanger.

NYHETER OCH BLOGGINLÄGG

Röster från branschen

Att som arbetsgivare anställa personer från länder utanför EU är en komplicerad process, och den tar allt längre tid. Våra medlems­företag vittnar om hur Migrationsverkets byråkrati försvårar rekryteringen av globala talanger, här kan du läsa deras historier.

Högre utbildning ur globalt perspektiv

För att säkerställa en fortsatt god näringslivs­utveckling och fortsatt expansion för kunskapsintensiva tjänste­företag krävs ett framtidsinriktat reformarbete och förnyelse inom högre utbildning.